Ajankohtaista

Venäjän kieli

Venäjän kieli kuuluu itäslaavilaisiin kieliin,joihin kuuluvat myös ukraina, valkovenäjä ja ruteeni.
Venäjää puhuu arviolta 275 miljoonaa ihmistä, joista äidinkielenään noin 165 miljoonaa. Venäjällä puhuvien henkilöiden määrä Venäjällä on 137,5 miljoonaa ihmistä (2010).

Yhteensä maailmassa Venäjän puhuu noin 260 miljoonaa ihmistä (2014)Venäjää kirjoitetaan kyrillisin kirjaimin.  Venäjä on maailman kahdeksanneksi puhutuin kieli.

Kyrillinen aakkosto perustettiin Bysantin kreikkalaisen aakkoston perusteella lisäämällä kirjaimia tiettyjen slaavilaisten foneemien osoittamiseen. Venäjällä kyrillinen käsikirjoitus ilmestyi vasta 10-luvun alusta ja levisi laajalti kristinusoitumisprosessissa .

Nykyvenäjän kirjakieli alkoi muotoutua 1700- ja 1800-luvuilla. Vuonna 1708 Pietari Suuri otti maassa käyttöön yksinkertaisemman oikeinkirjoituksen ja samalla aakkosista poistettiin kaksi kirjainta. Lisäksi 1700-luvulla tiedemies Mihail Lomonosov kirjoitti venäjän kielioppinsa ja lisäksi muutakin tieteellistä kirjallisuutta venäjän kielellä, luoden näin perustan sille kirjakielelle, jota 1800-luvulla alettiin käyttää. Toinen merkittävästi kielen kehitykseen vaikuttanut kirjailija oli Aleksandr Puškin, joka teoksissaan edelleen kavensi kirja- ja puhekielen välistä kuilua. 1700-luvulta alkaen kieleen alkoi virrata yhä enemmän lainasanoja Länsi-Euroopan kielistä, erityisesti ranskasta. Seuraava suuri muutos kirjakielessä tapahtui vuonna 1918, kun oikeinkirjoitusta muutettiin toistaiseksi viimeisen kerran.

Lähteet:

Wikipedia

 

Miksi opiskella venäjää?

Presidentti Sauli Niinistö totesi tammikuussa Lappeenrannan teknillisellä yliopistolla, että Suomi tarvitsee enemmän venäjän kielen osaamista, sillä Venäjän kauppa kasvaa ja venäläisten matkailu meillä lisääntyy.

Venäjän kielen taidon vuoksi on joskus helpompi saada työpaikkaa, se on sen verran harvinainen kieli. Sen lisäksi kieli avaa ikkunan toiseen kulttuuriin ja sen myötä oma ajattelukyky monipuolistuu ja laajenee.

Jos olet lähdössä työkomennukselle itään, sinun olisi hyvä osata ainakin kyrilliset aakkoset ja venäjän alkeet. Työhyvinvointia kohentaa, kun osaa sijoituspaikassaan lukea vaikkapa apteekin ja kaupan nimikyltit sekä vaihtaa muutaman sanan venäjäksi.

Lähteet:
Venäjää kannattaa opetella – totta vai tarua?
Miksi kieliä?